KONİK KEŞİF

MİMARİ   9.10.2019

33.000 metrekarelik bir alanı kaplayan bu yeni müze, Bernard Tschumi Architects tarafından endüstriyel bir bacayı andıracak şekilde tasarlandı.

Binhai bölgesine yeni bir kültürel merkezi oluşturmak üzere projelendirilen müze yapısı, Tianjin Çevre Planlama ve Tasarım Enstitüsü iş birliğiyle bölgenin zengin endüstriyel hafızasına uyumlu bir tasarım fikrinden yola çıkıyor. Yapının dış cephesi, bakır renkli delikli alüminyum malzemeyle bu endüstriyel ruhu yansıtıyor. Aynı şekilde ön cepheden yükselen baca şeklindeki strüktür de yine sanayi bölgesinin geçmişine atıfta bulunuyor. Kültürel etkinlikler ve sergiler için galerilerin yer aldığı bu devasa yapı; restoran, ofis ve müze dükkanı gibi işlevleri de barındırıyor.

Yapının giriş kısmında bulunan konik form, binanın lobisini oluşturuyor. Bu koni iç mekanda, ziyaretçileri yapının dairesel formunu keşfetmeleri için yükselen bir rampa yönlendiriyor; böylece ziyaretçiler baca içerisinde yukarı doğru tırmanarak müzenin tüm kamusal alanlarını keşfedebiliyor. Müze aynı zamanda, ziyaretçileri binanın çatısına çıkarmak ve şehir görüntüsünü sunmak üzere bir manzara da sunuyor. 



Sayfanın Başına Dön