WEIHAI HOSPITAL

MİMARİ   24.09.2019

Çin'in Weihai bölgesinde, çam ağaçlarından oluşan büyük bir ormanın tam ortasında konumlanan bu hastane, hem geleneksel Çin mimarisi hem de tipik hastane kurgusunun birleşiminden oluşuyor. 8000 metrekarelik alana yayılan proje; sanatoryum, hasta bakım evleri ve bir ana binadan oluşuyor. GLA, tasarım ilhamını bölgede eskiden var olan bungalovlardan alıyor. Aynı imgeyi devam ettirme sebebiyse, çevresindeki bu büyük çam ormanını bir anlamda korumak.

Geleneksel Çin mimarisinin öğelerini birebir kopyalamak yerine, bu elemanlardan ilham alarak çağdaş bir tasarım ortaya koyan hastanede; yalnızca binalar değil, birbirine koridorlar aracılığıyla bağlanan yapı gruplarının orta kısımlarındaki avlular da yine bu geleneksel Kuzey Çin avlu tipini yansıtıyor. Kullanılan gri renkli karo, tuğla ve ahşaplar, modern bir malzeme seçkisi sunarak GLA'nın yeniyle eski arasında kurmak istediği bağlantıyı güçlendiren temel göstergeler haline geliyor.

Hastane yapılarının yoğun sirkülasyonlarını yönetme konusunda oldukça önemli olan otopark alanı, beyaz ve gri taşlarla ve gri alüminyumla ayrıştırılarak yaya geçiş alanlarından uzaklaştırılıyor. Yapı grupları arasında yer alan avlularsa, gökyüzünden rahatlatıcı ve dinlendirici yansımaları yeryüzüne indiriyor, yapının etrafını sarmalayan doğal ortamın bir aynası haline dönüşüyor.



Sayfanın Başına Dön