• 01-Ticari-Yapılar
  • 02. Turizm ve Rekreasyon Yapıları
  • 03. Eğitim Yapıları
  • 04. Kültür Yapıları
Bir yıl içinde 4 farklı ilde gerçekleşecek panellerde Ticari Yapılar tüm paydaşlarca masaya yatırılacak. Farklı görüş ve beklentilerin konuşulacağı panellerin moderatörü Nil Aynalı olacak.

Bir yıl içinde 4 farklı ilde gerçekleşecek panellerde Ticari Yapılar tüm paydaşlarca masaya yatırılacak. Farklı görüş ve beklentilerin konuşulacağı panellerin moderatörü Nil Aynalı olacak.

Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin Ticari Yapılar Panelleri, kitap-sergi-panel zincirinin en başına buyruk halkasını oluşturuyor. Konferans salonunun kitleleşmeye kapalı, görece entim atmosferinde; kitaptaki bir yapının üzerine gitmek, tepesinden bakmak, arkasından dolaşmak hatta içini dışına çıkarmak çok daha kolay, bir amaç uğruna yapıldığında ise anlamlı. Panel dizisinin amacı ele aldığı yapıyı onu sipariş eden, tasarlayan, tasarımını yönlendiren ve kullananlar ile ona maruz kalan ve onun hakkında düşünce üreten kişiler/aktörler ile birlikte masaya yatırmak, onu bu yolla anlamaya çalışmak.

Mimarlığın imgeye, mimarlık ürününün ise ikonlaşmış bir nesneye kolayca indirgenebildiği bu dönemde, etrafımızı saran hızlı üretim akışını bir an durdurup olan biteni hep beraber anlamaya çalışmak düpedüz bir ‘lüks tüketim’ olarak değerlendirilebilir. Tüketilen ise elbette zaman. Mimarlık ürünlerinin gazetelerde, dergilerde ya da ekranda üretilen büyülü aurasını bir yerinden delip içine nüfuz etmek, etini kemiğini hissetmek ve onun bu et-kemik ile kenti oluşturan olgular bütününün neresine dokunduğuna bakmak, bir yapının salt fiziksel varlığından ya da akıllardaki imajından daha fazla bir yük taşıdığını görmek açısından kritik. Paneller, ticari yapılar bağlamında mimarlığın ekonomik, sosyolojik ve politik mekanizmalara sıkıca eklemlenmiş, aracılığını mimarın yaptığı kolektif bir ürün olduğu gerçeğini su yüzüne çıkarmak ve bu gerçeklik içerisinden yapıyı tekrar okumak, problematize etmek ve belki de belli noktalarda yapının fiziksel varlığını gözden yitirip, yapıyı gerektiren koşulların kendisini ve giderek içinde nefes aldığımız dünyayı sorunsallaştırmak için de bir fırsat.

İstanbul - Yersizler
Kayseri - Zip Şehir
İzmir - Plaza Fobi
Ankara - Alışverişin Başkenti : Ankara?

YERSİZLER / Aktörleri, Kullanıcıları ve Eleştirmenleri ile Bir AVM Tartışması Kayseri'de Gerçekleşti

YERSİZLER / Aktörleri, Kullanıcıları ve Eleştirmenleri ile Bir AVM Tartışması Kayseri'de Gerçekleşti

VitrA ve TSMD'nin çağdaş mimarlıkta bellek oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirdiği kitap, sergi ve panellerden oluşan bu serinin panel ayağı 4 farklı şehirde Nil Aynalı'nın moderatörlüğünde gerçekleşecek.

"YERSİZLER / Aktörleri, Kullanıcıları ve Eleştirmenleri ile Bir AVM Tartışması" başlıklı ilk panel, 7 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampüsü Muvaffak Benderli Salonu'nda düzenlenen panelde sırasıyla Hakkı Yırtıcı, Tansel Korkmaz, Kazım Çizmeci, Sinan Kafadar ve Korhan Gümüş konuştu. Sinan Kafadar ayrıca Nişantaşı City's AVM ile ilgili bir sunum yaptı.

Panelin başında Nil Aynalı önce kitabı tanıttı ve herkese hitap eden bir kitap hazırlandığından bahsetti. Hatta kitabın fazla popülist olarak nitelendirildiğini söyledi. Daha sonra da sergi hakkında bilgi verdi.

Paneller serisinin tüm katılımcıların fikirlerini tartışabilecekleri bir ortam olarak tanımlayan Aynalı, YERSİZLER tanımını 3 maddeyle açıkladı:

  • Sermayenin yersizliği,
  • Tiplojinin yerden bağımsızlığı,
  • Yerleşememe (non-place).

Nitelikli kent dokusu, yoğun ticari aktivitesi ve sokak yaşamıyla ünlü Teşvikiye'nin merkezinde bulunan City's Alışveriş Merkezi'nin yanı sıra, kentsel doku içi AVM örneği olan Demirören Alışveriş Merkezi ele alındı.

Panelde, AVM'lerin kendini fiziksel sınırlar içine kapatıp sokaktaki yaşamdan izole, güvenlikli ve her açıdan kontrollü bir dünya kurmaya çalışan ve kendi içinde cazip hale gelmek için sürekli bir yenilik üretme ihtiyacı duyan mekanlar olarak tasarlanmaları konusu tartışma gündemini oluşturdu.

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi kapsamındaki panellerin, yıl sonuna kadar AVM'ler, ofis yapıları, karma yapılar ve ticari sergileme alanları gibi farklı tema ve konuşmacılarla; Ankara, İzmir, Eskişehir, Kayseri ve Diyarbakır'da düzenlenmesi planlanıyor.

ZİP-ŞEHİR-Karma kullanımlı yapılar ya da kent içinde pseudo-kent

ZİP-ŞEHİR-Karma kullanımlı yapılar ya da kent içinde pseudo-kent

Büyük Ölçekli Karma Yapılar Nasıl Bir Kentsellik Üretiyor?

Vitra ve Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin (TSMD) ortaklaşa gerçekleştirdiği Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin ikinci etkinliği "ZİP-ŞEHİR / Karma Kullanımlı Yapılar" başlıklı panel 10 Nisan'da Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Mimar Nil Aynalı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panel Vitra Müşteri İlişkileri Direktörü Arzu Uludağ Elazığ ve mimar Enis Öncüoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Ticari, sosyal ve konut fonksiyonlarını birarada bulunduran karma kullanımlı yapıların ele alındığı panelde Beyhan Bolak, Ertun Hızıroğlu, Sermin Özgün, Ali Osman Öztürk ve Atilla Yücel konuşmacı olarak yer aldılar.

Nil Aynalı "kent"i tarihsel süreci içerisinde incelerken, kentlerin doğal oluşumu ve gelişiminin karma yapılarla birlikte hem fiziksel hem sosyal alanda değişime yol açtığını belirtti. Sonrasında söz alan Multi Gayrimenkul Tasarım Direktörü Sermin Özgün, gerçekleştirdikleri karma yapıların yapım aşamaları ve tasarım stratejilerine değindi. Konuşmacı "Projeler üç aşamadan oluşuyor: fizibilite çalışamları, tasarım ve kiralama. Fizibilite çalışmaları içerisinde kentin ticari alışkanlıklarını da analiz ediyoruz. Ancak işin özünde her zaman için tasarım var. Mimarlarla her aşamada yakın bir şekilde çalışıyoruz" sözlerine yer verirken, Multi Gayrimenkul bünyesinde gerçekleştirilen Aydın Forum projesi özelinden proje süreçlerini detaylı bir şekilde dinleyicilere aktardı.

Kayserili Olma Kimliği Karma Yapılardan Nasıl Etkileniyor?

Melikşah Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Beyhan Bolak öncelikle Kayseri'nin bir sanayi ve ticaret kenti olarak gelişimini, kent içerisinde AVM'ler ve çevresinde yapılanan konut stoğunu analiz etti. AVM'lerin yapımı sonrası alışveriş kültüründeki değişimin altını çizen ve Kayseri Forum örneğine değinen Bolak, "Kayseri'de alıcı ve satıcı arasındaki diyalog, AVM'lerle monologa dönüştü. Halbuki Kayserililerin kültüründe bir mali pazarlık yapmadan alışveriş yapmak mümkün değildi. AVM'ler bu açıdan alışveriş kültüründe bir değişime yol açtı. Karma kullanımlı yapılar çoklu fonksiyonlarıyla bir karnaval havası yaratırken, kültürde de önemli bir değişime yol açtı" dedi.

Kent, Karma Yapıların Olduğu Bölgeye mi Sürüklenir?

Forum Kayseri AVM'nin mimarı Ertun Hızıroğlu binaların genellikle üst yapılarından bahsedildiğini, kendisinin ise üzerinde durulmayan altyapı problemlerine değineceğini ifade ederek, farklı tipolojilerdeki AVM'ler, potansiyeller ve öngörülen sorunlara değindi. Levent-Maslak, Kadıköy-Bostancı hatları üzerinde gerçekleştirilen AVM yatırımlarını inceleyen Hızıroğlu, İçerenköy Carrefour örneği üzerinden karma kullanımlı yatırımlar uygulandıkça, çevresinde gelişen ticaret alanları ve konut blokları gibi yapı yoğunlaşmasıyla, bu yapıların kenti yönlendirmesini irdeledi.

Kente Ait Karma Yapılar

MİA İskitler ve Ankara Tepe Prime projelerinin mimarı Ali Osman Öztürk ise kentte sosyalleşmenin sokak-meydan-mahalle şeklinde ilerlediğini ve mahallenin karma kullanımı yansıtan bir çekirdek olduğunu dile getirdi. Projelerinin yapım süreçlerine değinen Öztürk, tasarımda omurgayı oluşturanın bir bulvar olduğunu, bu fikir üzerinde ilerlediklerini dile getirerek, bu tipolojideki yapılarda "konut" fonksiyonunu dahil etmenin kompleksi yaşayan bir hale getireceğini sözlerine ekledi.

Karma Yapılar "Herşey" Olmak İstiyorlar

Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Atilla Yücel, kamusal mekanın her zaman bir iktidarın mekanı olduğunu belirterek, tarihe öykünen "forum" deyiminin özdeşinin özgür yurttaşların buluştuğu yer olduğunu, bir diğer deyişle yine iktidara hizmet ettiğini ifade etti. "Sermaye politik bir iktidar. Günümüzdeki örneklerde bu tip yapılarda iktidarın izin verildiği ölçüde bir gösteri alanına dönüşme söz konusu. Özgür bir ortam sunuyormuş gibi görünüyorlar ancak bir sisteme bağlı olarak kontrol edilmekteler" sözlerine yer veren Yücel, karma yapıların "herşey" olmak istediklerini, bu açıdan tartışmanın mimarlık alanındansa, toplumbilimsel ve antropolojik bir tartışma alanına dahil olduğunu ifade etti.