Adres
İstanbul Teknik üniversitesi Ayazağa Maslak Kampusü, İstanbul, Türkiye
Proje Detayı
Proje Ofisi: Şanal Mimarlık
Mimar:
Yıl: 2013
İşveren: İTÜ
Proje Ekibi: Murat Şanal, Alexis Şanal, Begum Öner, Joseph Cele, Kaan Sucu, Sibel Ilgen Peyzaj mimarı: Arzu Nuhoglu Peyzaj Tasarim Proje Yönetimi: Istanbul Technical University, Metin XX İnşaat Mühendisi: Erdemli Mühendislik Mekanik Mühendisi: Baray Mekanik Mühendislik Elektrik Mühendisi: Bordo Mühendislik
Paylaş
Yapıda talep edilen yüksek güvenlikli alanlar ile kapsayıcı sosyal programların birlikteliği, birbiriyle zıt nitelikte ama kenetlenmiş hafif + cam yapı ile kütlesel + beton yapının diyalogunu gerektirmiştir. Arazideki eğimden yararlanarak yüksek güvenlikli yapının kütlesi, güvenliği artırmak ve ısı korunumu sağlayarak ana sunucu odasının enerji ihtiyacına katkıda bulunmak amacıyla peyzajın içine yerleştirilmiştir. Daha hafif olan sosyal bina ise yalıtımlı spandrel cam ve renkli camın kompozisyonuyla İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kent içindeki Kongre Vadisi Kampüsünün pikselli imgesini oluşturur. Cam kütle kampüse çoklu disiplinli sosyal etkileşimleri duyuran kübik bir fener olarak uzanır. Mekanın ucu yüksek güvenlikli bölgenin merkezine kadar girerek yüksek güvenlikli veri merkezi ve orta güvenlikli yönetim alanları ve akademik bölümler arasında yumuşatılmış bir geçiş sağlamaktadır.